Quit your dayjob, Elle-chefen Kevin Martinez!

Ack, modebranschen, din gamla hora till kolonialist, nu har du gjort det igen.

Modemagasinet Elle verkar ha lyssnat på Expressens rasbiolog Ulf Nilson och tagit till sig hans predikan om att vi bör skilja på människor och människor. I sitt senaste nummer har man indiska skådespelerskan Aishwarya Rai på framsidan. Hon är en Miss World-vinnare från 1994, har lyckats i alla branscher som slutar på -ollywood, kallats av många för världens vackraste kvinna och varit modell för bland annat Pepsi. En framgångsrik indisk kvinna i den härliga vita världen (en knäpp på näsan på alla feminister som säger att icke-vita kvinnor inte kan lyckas i Europa, förnuftets förlovade landskap).
En anledning till all denna uppmärksamhet är att hon inte ser ut som en purindier, som Ulf Nilson själv skulle ha sagt. Hon är inte lika mörk som gemene indier, saknar en prick i pannan, har inte en massa guldringar i öron och näsa och har dessutom blågröna ögon (identiteter skapas i skillnader, you know). Det har banat vägen för hennes framfart i Indien och på senare år även västvärlden.

Men nu när hon är på framsidan på en av de mest inflytesrika modemagasinen i världen, vågade man inte ta ut svängarna hela vägen. I sitt decembernummer, där allt går i vithetens tecken, skar sig Aishwara Rais lite mörka hudfärg till resten av inslaget. Kontrasterna blev för mycket att hantera för Elle och vit-hy-kicks-ass-mentaliteten tog över. Man retuscherade bild efter bild och toppade det med detta omslag, där hennes vita hy får molnen att blekna:



Väl inne i Elle så bjöd man på några fler nyanser av vitt:


Once you go white, your in the game for good.

Annars kan hon även se ut så här:


Majoriteten av indierna har dock denna hudfärg:


Att modeller blir retuscherade är inget nytt eller längre häpnadsväckande.  Men då rör det sig oftat om att skapa en längre hals, gömma allt som kan påminna en om mänsklig hy eller bara få en att se plastig ut. Att ändra på ens hudfärg är något som den bleka delen av världen kan fixa på nolltid med lite solbränna eller brun-utan-sol-produkter. Det är betydligt svårare för majoriteten av världens befolkning, som faktiskt inte är helvita. Därför har blekningsmedel blivit en mångmiljardindustri i såväl Afrika som Indien. Även USA har sin beskärda del. Misär.

När det kommer till Aishwarya Rai har Elle bestämt att det inte ska finnas något tvivel vilken rashörighet hon har. Antingen är hon purvit eller pursvart. Allt däremellan är bara luddigt och passar inte till den bipolära bilden vi har av världen. Överlag har Elle väldigt få svarta modeller på framsidan och när de väl har det så ska de oftast ta på sig vita kläder:

Alek Wek och Naomi Campbell, blacks in white.

Nu kanske någon (idiot) där ute säger: "Ja, men titta på resten av Bollywood då. Nästan alla framgångsrika skådespelare är vita och ser inte ut som indier." Då drar jag en uppgiven suck och försöker förklara hur det här är en produkt av den koloniana världsbilden, där vi ser vita människor som rationella kontra barnsliga, den vita världen civilisariserad kontra barbarisk eller min personliga favorit: kultur mot natur.
Det tar inte lång tid innan jag ger upp då idioten börjar argumentera om att det är upp till var och en att göra vad den vill med sitt liv, nyliberalernas mest säljande argument.


För att komma tillbaka till bloggen då, så går det faktiskt ut på att någon ska säga upp sig från sitt jobb. I det här fallet har det inte varit lika lätt. Ska man skylla på rasistiska strukturer de senaste decennierna kan jag inte hänga ut någon och hata hata hata, som jag är i behov av lika mycket som vampyrer behöver blood. Därför blir det Elle Magazines högst ansvariga chef, som har det yttersta ansvaret som får skulden.


Kevin Martinez, VD för Elle.

Han heter Kevin Martinez och är sedan några månader tillbaka VD för Elle Magazine. Eftersom Martinez förespråkar för en värld där bara vita människor får plats på förstasidan på en av världens största modemagasin, är det dags för honom att säga upp sig.


Bloggen rekommenderar nytt jobb: Fotograf i Indien. Då kanske han hittar några fler som Aishwarya Rai. Eller helt enkelt indier som är mörka. Lär finnas drygt 1 miljard av dem...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0