Quit your dayjob, finansborgarråd Sten Nordin!

Du kanske inte vet vem Sten Nordin är, men man kan kort och gott sammanfatta honom som moderaten som styr Stockholm. Han är nämligen finansborgarråd i Stockholm Stad och ser till att väljarna får valuta för pengarna.

Men i sin iver att sälja ut allt till högst bjudande har Moderaterna och Nordin lyckats med att sätta sig själva i rejäl knipa.

År 2007 såldes Centrumkompaniets tio köpcentrum till Boultbee. Det höjdes massor med röster, bland annat från Dagens Handel, som skrev
Både handlare, partikollegor och medborgare uppges ha hört av sig till Stockholms stad för att varna för Boultbee. Enligt tidningen hade staden fått ett tiotal referenser från olika svenska städer av fastighetsbolaget. Av dem är det bara en person som minns sig eventuellt ha blivit uppringd inför affären, ingen av referenserna minns sig heller ha blivit tillfrågad om att vara referens för Boultbee.

Att varningsklockorna inte hördes då kan vara logiskt ur Sten Nordins-perspektiv. De fick faktiskt ca 3 miljarder mer än vad man krävde och affären landade på 10,4 miljarder kronor. Då tyckte Per Blomstrand, vice vd för Stockholms stadshus AB att det räckte med ett muntligt avtal om krav på fastighetsutveckling av centrumen! Egentligen ville han nog spotta i handflatan och skaka hand som på den gamla goda tiden, men i virustider med SARS, fågel och svininfluensa så tänkte han en andra gång. Klokt där Blomstrand.

Av dessa 10,4 miljarder så finansierade den så oerhört seriösa aktören Boutlbee med lån från externa långivare till 90,6 procent. Det egna kapitalet var endast 1,9 miljoner kronor av balansomslutningens 2,9 miljarder.

Försäljningen av Centrumkompaniets tio köpcentrum till Boultbee har inneburit försämrad lokal service runt om i Stockholm och ett svårare näringslivsklimat för handeln. Detta har tydligt framgått i Svenska Dagbladets granskning av affären.

Oppositionsborgarråd Tomas Rudin säger det bäst:

Boultbee är ett företag som tydligt exemplifierar den typ av beteende som orsakade finanskraschen. Fastigheter och bolag övervärderas och belånas sedan till nästan tjugo gånger den egna insatsen. När sedan kraven på lönsamhet kommer krävs stora nedskärningar och höjda hyror. Att som kommun blanda sig in i denna typ av affärer är ansvarslöst. När pengarna nu inte räcker till hamnar notan hos handlarna och till slut hos alla de som är kunder i dessa center.

I en intervju i SvD 26/11 påskiner finansborgarrådet Sten Nordin (M) att alla problem är lösta, eftersom Boultbee är beredd att ha ett möte med kommunen om utvecklingen av centren. Samtidigt säger dock Boultbees ägare att de vill att kommunen ska betala för denna utveckling. Det kan knappast tolkas som att det finns en vilja till bot och bättring. Det är vaga utfästelser utan förpliktelser.




Så Sten Nordin, its time to quit your dayjob!
Bloggen föreslår: Slipsförsäljare i Liljeholmens centrum.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0