Quit your dayjob, bitr. finansminster Peter Norman

Biträdande finansminister Peter Norman är mannen som har ansvar för Teliasonera-portföljen. Teliasonera är ett halvstatligt folkaktiebolag, vilket betyder att företagets vinster går till den svenska statskassan. Teliasonera är i sin stor delägare i Turkcell, som äger 80% av det vitryska operatörsföretaget Best/Life. Fett krångliga ägarstrukturer, eller hur?


Peter Norman, en diktators bästa vän.

Men varför ska Peter Norman säga upp sig då? Här ska ni få lite matnyttig information för vad han är ansvarig för.
Från operatören Best /Life i Vitryssland, även kallad Europas sista diktatur, löper trådarna hela vägen från diktatorn Lukasjenko via det halvstatliga folkaktiebolaget Teliasonera in i det svenska regeringskansliet Rosenbad och Sveriges statskassa. Men dessa pengar kommer inte in genom"sjyssta" telefondeal som "iPhone för 299kr/mån inkl. allt" sålda av slibbiga typer i förortens köpcentrum (fakturan slutar ändå på 1200kr/mån av någon konstig anledning).


Lukasjenko, vitrysk diktator som gör affärer med svenska staten.

Orsaken till att vitryssarna är så intresserade av dessa tjänster är för att de kan användas för avlyssning och elektronisk övervakning. Med andra ord: De tjänster som Teliasonera tillhandahåller används av en diktator (och KGB, så jävla kalla kriget-retro) till att hålla koll på sitt folk, så att de inte får några tokiga ideer för sig, som att kräva demokrati eller yttrandefrihet eller helt enkelt stå upp för sina mänskliga rättigheter.

Information is the new religion, bitches.

Enligt utrikesdepartementet konstateras att ”situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter har gradvis försämrats i Vitryssland. Det råder stora brister vad gäller rättssäkerhet, förenings-, press- och yttrandefrihet. Den ideologiska styrningen av det vitryska samhället har skärpts på senare år och all verksamhet som inte direkt är under statlig kontroll uppfattas som ett hot.”

Staten har storslagna ambitioner som ägare, bland annat skriver man ”Att vara en professionell ägare innebär för oss att också ta ansvar för samhällsfrågor. Vi förväntar oss att de statligt ägda företagen ska vara föredömen på området.”


Skitbra jobbat där staten, ett tag var vi oroliga att ni tillhandahöll teknik som möjliggjorde att den vitryska diktaturen kunde spionera på sin egen befolkning. Men nu vet vi bättre. Peter Norman är inte bara företrädare för Teliasonera, utan han är rättkämpe och sprider den svenska demokratin till de som behöver det mest.

 

Det Teliasonera egentligen har gjort är mycket större än att bara låta vitryssarna prata billiga mobilsamtal. De har genom Vitrysslands fria marknad (oh, praise the marknad, hallelujah) introducerat det bästa den svenska regeringen har att erbjuda: FRA-lagen. FRA är Försvarets Radionstalt. De har tillgång till all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Nästan all kommunikation, även inhemsk, passerar idag gränsen och kan därmed avlyssnas: e-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal.


Bloggen tycker att Peter Norman ska säga upp sig från sitt jobb som biträdande finansminister. Som biträdande finansminister är han en offentlig person, och det kommer bli allt svårare att hålla på med sånna här skumma affärer.

Bloggen rekommenderar: KGB-spion i Sverige. Han har redan de rätta kontakterna.

Läs mer om misären här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0